Lliçó Inaugural 2012-2013

El dimecres 10 d’Octubre va tenir lloc la Xerrada anomenada “QUAN ELS ADULTS PARLEN, ELS JOVES CALLEN”, a càrrec d’Isaac Ravetllat.  Trobareu a la part inferior el currículum del ponent, que com podreu veure es una persona molt implicada en la gestió dels drets i deures dels infants.   A la Xerrada hi van assistir uns 15 pares i mares.

  La xerrada es va fer en un entorn més de Taller, amb les cadires en cercle per facilitar la participació de tothom.   Isaac Ravetllat va centrar la seva ponència en dos punts:

.- Definir la necessitat de crear espais de participació per els joves i adolescents, però no només a nivell col·lectiu i organitzats i manipulats pels adults, sinó també a nivell individual.  

.- Explicar el canvi normatiu que s’està produint aquests darrers anys, i que malgrat no tenir una translació clara en el dia a dia de la societat, si que pot tenir efectes més tard o més d’ora en la manera que ens relacionem amb els nostres fills.   En aquest punt va destacar com a molt important el canvi de que la norma es basi en edats fixes (als 18 major d’edat, als 16 condueixes moto, etc., etc.) a introduir el concepte de “presumpció”. Amb això vol dir que la norma ara parla que es “presumeix” que un jove pot fer una acció determinada a certa edat, però que segons el grau de maduració que presenti, aquesta edat es pot avançar o endarrerir.

  Va explicar alguns casos pràctics tant del àmbit sanitari com del d’educació, que van ajudar molt a crear un debat molt interessant entre totes les persones presents.  L’objectiu de la xerrada no era transmetre una idea concreta, sinó definir el marc actual i provocar la reflexió de tots els assistents.   La valoració que en general es va fer va ser molt positiva.

  Com Ja ve sent habitual, la xerrada es va acabar amb un petit piscolabis.

 Mencionar també que prèviament a la xerrada amb els pares, van estar fent una sessió de treball també amb uns 25 alumnes del centre, amb el mateix objectiu de fer-los reflexionar sobre que entenien per participació, quina n’era la seva actitud, que en sabien dels seus drets, etc…

Us deixem a continuació una ressenya del currículum d’Isaac Ravetllat per la vostre informació:

Llicenciat en Dret, Diplomat en Relacions Laborals, Màster en Dret de família e Infància i Postgrau en Dret Civil Català per l’ Universitat de Barcelona. Ha obtingut el Diploma de estudis avançats (DEA) y actualment està elaboren la Tesis Doctoral. Es professor en la UB, i en la UNED, entre altres ocupacions, i es integrant de la Comissió de la Infància de la ONG Justícia y Paz. Te diverses publicacions, sobre el mon de l’ i l’adolescència, com Derecho de la Persona (Bosch, 2011); Por los derechos de la infancia y de la adolescencia. Un compromiso mundial desde el derecho de participación en el XX aniversario de la Convención sobre los Derechos del Niño (Bosch, 2009); La reagrupación familiar (Bosch, 2008); El desarrollo de la Convención sobre los Derechos del Niño en España (Bosch, 2006) y; Los derechos de la infancia y de la adolescencia. Congresos Mundiales y temas de actualidad (Ariel, 2006). Com col·laborador del Consorci per l’ Instituto de Infància y Mon Urbà (CIIMU) ha participat  en l’elaboració del I, II, y III Informe sobre l’ Estat de l’ Infancia y les Famílies a Catalunya dins l’àmbit de Legislació.